Hoe hoog vliegt een luchtballon

Jaarlijks ontvangen wij ruim 3000 passagiers in onze ballonmanden. De meest gestelde vraag tijdens deze ballonvaarten is: hoe hoog vliegt een luchtballon? Niet geheel onlogisch natuurlijk, want hangend in een rieten luchtballonmand onder een grote luchtballon geef je jezelf natuurlijk helemaal over. 

Ballonvaarders dienen zich te houden aan de luchtvaartregelgeving. Hierin staat dat de minimale verplichte hoogte 150 meter is, boven aaneengesloten bebouwing dient de minimale hoogte 300 meter boven het hoogste gebouw te zijn. Wanneer de luchtballon dus boven Utrecht vaart dienen we minimaal 412 meter hoogte over de domtoren te ballonvaren. 

Daarnaast bepaalt de luchtvaartregelgeving ook een maximale hoogte.Over heel Nederland liggen verschillende luchtruimen, denk aan de aanvliegroutes van Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Groningen, Leeuwarden en Maastricht. Vaak is de maximale hoogte van een bepaald gebied afhankelijk van de afstand tot een vliegveld. Vrijwel overal is de maximale hoogte van 500 meter, maar er zijn ook gebieden waar we tot 1.500 of zelfs 3.000 meter hoog mogen! De meeste van onze ballonvaarten starten vanuit Amersfoort, hier is een hoogte tot 1.500 meter toegestaan. Heb je een voorkeur voor een hoge of lage ballonvaart? Onze piloten proberen variatie te bieden in verschillende hoogten, passend bij het gebied wat wordt overvaren.

Wist je dat ballonvaarders in de Alpen nog hoger dan 3.000 meter ballonvaren? Ballonvaarten boven de 3.000 meter vereisen meer voorbereiding, want het zuurstofniveau op hoogte neemt ook af. Naast de voorbereiding beschikken we ook over een grotere uitrusting tijdens deze alpenvaarten. Zo nemen we bijvoorbeeld zuurstoftanks mee en persen we stikstof af op de gasflessen voor meer branderdruk. This website is not optimized for Internet Explorer.
Go to www.luchtballonvaart.com for a fully working optimized website.