Champagne en ballonvaren

Waarom sluiten ballonvaarders wereldwijd ballonvaarten af met een champagnetoast?

Deze traditie gaat al ver terug in de tijd. In november 1783 werd de eerste ballonvaart gemaakt. De ballonvaarders Jean-François Pilâtre de Rozier en François Laurent d’Arlandes maakte deze eerste ballonvaart in Frankrijk. 

Aan het begin van de 18e eeuw ontwikkelde de monnik Dom Perignon de méthode champenoise, de traditionele methode voor het maken van champagne, en heeft bijgedragen aan het verbeteren van het productieproces, zoals het persen van druiven. Sindsdien werd champagne veelal door de elite gedronken. 

Ook ballonvaren was hoofdzakelijk voor de elite weggelegd in die tijd. Voor velen waren luchtballonnen dan ook onbekend en verontrustend. Men wist niet waar deze voor dienden en ballonvaarders werden met argwaan bekeken. Vooral boeren hadden angst dat luchtballonnen de gewassen zouden beschadigen. 

Volgens de geschiedenis namen de ballonvaarders daarom een fles champagne mee als vredesoffer om aan te bieden aan hen die zorgen maakten daar waar de ballon beneden zou komen. Later zou champagne de favoriete drank worden voor ballonvaarders om de luchtballonvaart af te sluiten. 

De traditie bestaat nog steeds, ballonvluchten worden wereldwijd afgesloten met een champagnetoast, zowel de passagiers en landeigenaren toasten op een behouden ballonvaart. Ook wij sluiten graag elke ballonvaart luxe af met een sprankelende toast.
This website is not optimized for Internet Explorer.
Go to www.luchtballonvaart.com for a fully working optimized website.